EEN JAAR AAN DE

ROARINGWATER BAY

 

Hans Jacob Derksen

Van zomer 2002 tot zomer 2003 verbleef de Deventer schrijver & schilder

Hans Jacob Derksen met zijn gezin in het dorpje Ballydehob aan de Ierse kust. Daar heeft hij zich beziggehouden met divers beeldend werk, onder andere houtobjecten, aquarellen, fotografische lichtstudies, en ook het tekeningenboekje waar het hier om gaat.

Begonnen als een soort aandenken, een opgetekende verzameling dierbare Ierse plekken en voorwerpen, kwam naderhand het idee op een aantal van de tekeningen uit het tekeningenboekje te combineren met een keuze uit de dat jaar geschreven brieven. Het resultaat, Een jaar aan de Roaringwater Bay, kan worden gezien als een fijnzinnige en intieme impressie van het leven in een ander land. Observaties worden in de brieven afgewisseld met bespiegelende passages. Ze verhalen niet slechts van Ierse wederwaardigheden, maar geven tegelijk uitdrukking aan de verbondenheid van de schrijver met Nederland.

enkele pagina's uit 'Roaring water Bay'

Sinds 1990 is Hans J. Derksen werkzaam als kunstenaar, aanvankelijk als schrijver, de laatste jaren in hoofdzaak als schilder en tekenaar. Naast zijn literaire werk legt hij zich toe op het vastleggen en verbeelden van het landschap. Deze voorliefde voor ‘de geschiedenis van het landschap’ gaat gepaard met aandacht voor de weergave van atmosferische effecten: mist, schemer, wind, regen.

 

Een jaar aan de Roaringwater Bay, brieven en tekeningen is verschenen in twee verschillende edities: een gewone en een luxe. Het formaat van het boek bedraagt 24 x 17 cm (oblong), en het bevat 104 pagina's in kleur.

De gewone editie verscheen in een oplage van 200 exemplaren, genummerd en gesigneerd, genaaid in een slappe kaft met stofomslag. De prijs bedraagt € 24,50

 

De luxe editie verscheen in een oplage van 50 exemplaren, romeins genummerd en gesigneerd, (hand)gebonden in linnen band. De prijs bedraagt € 48,00

 

Van Hans J. Derksen verschenen eerder:

Windsporen (roman, Meulenhoff 1990) en

De terugkeer van het licht (verhalen, Meulenhoff 1994)

 

 

terug naar kunst/literatuur

© 2006 Koos van Tol

bijgewerkt: november 2023